Obiekt

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.

Tytuł: Wpływ dodatku prebiotyku na wskaźniki biochemiczne krwi, wartość odżywczą mięsa i mikrostrukturę tkanek ryb

Opis:

Akwakultura stała się najszybciej rozwijającą się gałęzią produkcji zwierzęcej na świecie. Globalnie, kluczowym dla niej gatunkiem jest karp pospolity. W celu modyfikacji mikrobiomu jelitowego stosuje się szereg dodatków paszowych m.in. prebiotyki, probiotyki oraz synbiotyki. Bezpośrednie działanie preparatów prebiotycznych wpływa na homeostazę mikrobiomu jelitowego oraz metabolizmu składników odżywczych. Celem badań była analiza wpływu prebiotyku GOS na wzrost, rozwój i status fizjologiczny karpi. Ryby podzielono na trzy grupy: kontrolną – bez zastosowania dodatków paszowych oraz dwie doświadczalne – z 1% i 2% udziałem GOS. Po zakończeniu 60 dniowego testu pobrano materiał biologiczny i wykonano analizy biochemiczne związane z tłuszczem, profilem kwasów tłuszczowych i składem mineralnym oraz wykonano pomiary histologiczne jelit i mięśni. Ponadto dokonano analizy wyników odchowu ryb. W pracy podsumowano wyniki badań i przedstawiono wnioski

Współtwórca:

Stanek, Magdalena. Promotor ; Rawski, Mateusz. Promotor pomocniczy

Wydawca:

Politechnika Bydgoska

Miejsce wydania:

Bydgoszcz

Identyfikator zasobu:

oai:dlibra.pbs.edu.pl:3943

Identyfikator oryginału:

D 611

Język:

pol ; eng

Powiązania:

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

Właściciel praw:

Ziółkowska, Ewa Aleksandra

Licencja:

Licencja PBŚ

Prawa dostępu:

Dostęp wyłącznie w sieci lokalnej Politechniki Bydgoskiej

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Politechniki Bydgoskiej

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

18 kwi 2024

Data dodania obiektu:

22 cze 2022

Liczba wyświetleń treści obiektu:

8

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.pbs.edu.pl/publication/4009

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji