Obiekt

Tytuł: Właściwości fizyczne i chemiczne gleb w sadach jabłoniowych w zależności od okresu użytkowania

Autor:

Ignaszak, Piotr

Data wydania:

2024

Typ zasobu:

rozprawa doktorska

Opis:

Celem badań było określenie wpływu długoletniego użytkowania sadów jabłoniowych na właściwości fizyczne i chemiczne gleb płowych, wytworzonych z gliny zwałowej zlodowacenia bałtyckiego. Próby glebowe pobrano z pasów herbicydowych sadów użytkowanych przez 2-3 lata, 9-12 lat, 19 lat oraz 27-30 lat. Analizowano próbki gleby z poziomów próchnicznych, podpowierzchniowych i skały macierzystej. Ocena obejmowała właściwości fizyczne (barwa gleby, zmiana uziarnienia w profilu i jego morfologia, skład granulometryczny, gęstość właściwa i objętościowa), fizykochemiczne (pH, kationowa pojemność wymienna wraz z kwasowością hydrolityczną) i chemiczne (zawartość węgla organicznego, całkowita zawartość makro- i mikroelementów oraz zawartość ich form przyswajalnych dla roślin). Wyniki badań wskazują, że wieloletnie użytkowanie sadownicze gleb spowodowało wzrost ich zagęszczenia i zmniejszenie średniej zawartości węgla organicznego. Odnotowano obniżenie pH w poziomach próchnicznych oraz poziomach podpowierzchniowych, które ograniczało dostępność fosforu. W glebie sadu użytkowanego 30 lat stwierdzono niską i bardzo niską zawartość przyswajalnych dla roślin form fosforu i potasu w całym profilu glebowym, co może stanowić poważne utrudnienie w przypadku replantacji. Okres sadowniczego użytkowania nie wpłynął na wzrost całkowitej zawartości metali oraz ich form dostępnych dla roślin

Współtwórca:

Kobierski, Mirosław. Promotor

Wydawca:

Politechnika Bydgoska

Miejsce wydania:

Bydgoszcz

Identyfikator zasobu:

oai:dlibra.pbs.edu.pl:5114

Język:

pol ; eng

Powiązania:

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

Właściciel praw:

Ignaszak, Piotr

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

25 lis 2024

Data dodania obiektu:

22 lis 2024

Liczba wyświetleń treści obiektu:

1

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.pbs.edu.pl/publication/5180

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji