Object

Title: Analiza właściwości zmęczeniowych elementów ze stopu Ti6Al4V wytworzonych technologią addytywną

Creator:

Karolewska, Karolina

Date:

2022

Resource Type:

rozprawa doktorska

Description:

Praca zawiera przegląd literatury dotyczącej właściwości materiału wytworzonego technologią addytywną, charakterystykę materiału przyjętego do badań oraz obszerną analizę stanu wiedzy w badanym obszarze, która pozwoliła na sformułowanie tezy oraz zbudowanie planu badawczego. W części eksperymentalnej pracy realizowano testy na obiektach badań wykonanych ze stopu tytanu Ti6Al4V. Obiekty do badań przygotowano metodą tradycyjną (próbki toczone z pręta ciągnionego) i metodą addytywną DMLS. Wykonane badania dotyczyły: wyznaczenia właściwości materiału w warunkach obciążeń zmiennych dla niskocyklowego zakresu zmęczenia, wyznaczenia właściwości materiału w warunkach obciążeń statycznych, wyznaczenia twardości powierzchniowej obiektów oraz oceny cech geometrycznych stosowanych obiektów. Osiągnięciem naukowym rozprawy jest wykazanie różnic właściwości mechanicznych elementów ze stopu Ti6Al4V wykonanych metodą addytywną DMLS w porównaniu do właściwości elementów wykonanych z pręta ciągnionego

Contributor:

Ligaj, Bogdan. Promotor ; Wirwicki, Mateusz. Promotor pomocniczy

Publisher:

Politechnika Bydgoska

Place of publication:

Bydgoszcz

Resource Identifier:

oai:dlibra.pbs.edu.pl:5089

Oryginal identifier:

D 619

Language:

pol ; eng

Relation:

Wydział Inżynierii Mechanicznej

Rights Management:

Wszystkie prawa zastrzeżone

Rights Holder:

Karolewska, Karolina

License:

Licencja PBŚ

Access Rights:

Dostęp wyłącznie w sieci lokalnej Politechniki Bydgoskiej

Original in:

Biblioteka Politechniki Bydgoskiej

Object collections:

Last modified:

Jul 10, 2023

In our library since:

Jun 26, 2023

Number of object content hits:

44

All available object's versions:

https://dlibra.pbs.edu.pl/publication/5155

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information