Filtry
  • Kolekcje
  • Typ pliku
  • Autor
  • Temat i słowa kluczowe
  • Współtwórca
  • Typ zasobu
  • Język

Szukana fraza: [Opis = "Szczególne właściwości adaptacyjne bakterii Listeria monocytogenes sprawiają, że żywność pochodzenia roślinnego, niepoddawana obróbce termicznej jest narażona na skażenie na każdym etapie łańcucha żywnościowego i tym samym może stanowić zagrożenie dla konsumentów. Celem badań był monitoring zakładów przetwórstwa owocowo\-warzywnego pod kątem występowania tych bakterii w surowcach, produktach i w środowisku zakładów oraz charakterystyka fenotypowa i genotypowa mikroorganizmów polegająca na określeniu ich przynależności do serotypu, oznaczeniu genów wirulencji i wrażliwości na związki antybakteryjne \(nizyna, lizozym, bakteriofagi, środki dezynfekcyjne, antybiotyki\). Oceniono również zdolność szczepów do tworzenia biofilmu i zbadano drogi transmisji bakterii w środowisku zakładu"]

Wyników: 1

Obiektów na stronie:

Zielińska-Tadych, Martyna Ligocka, Anna. Promotor Grudlewska-Buda, Katarzyna. Promotor pomocniczy

2023
rozprawa doktorska

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji