Title:

Plon i jakość owoców kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) w zależności od nawożenia azotem i mikroelementami

Creator:

Zająkała, Monika

Subject and Keywords:

koper ogrodowy ; nawożenie ; skład chemiczny ; mikroelementy ; garden dill ; fertilization ; chemical composition ; microelements

Description:

Celem badań, przeprowadzonych w latach 2018-2020, była ocena reakcji owoców kopru ogrodowego odmiany "Lukullus" na nawożenie azotem oraz mikroelementami z uwzględnieniem wielkości i jakości plonu surowca. Nawożenie azotem w największym stopniu determinowało plon owoców kopru. Stwierdzono, że w uprawie tej rośliny, nie należy przekraczać dawki 60 kg N ha-1. Aplikacja na tle azotu jednoskładnikowych nawozów dolistnych (Adob Mn, Cu, Zn) powodowała na ogół spadek plonu owoców, podobnie jak nawożenie krzemem i selenem. Na podstawie analizy wielocechowej stwierdzono, że czynniki doświadczenia w większym stopniu modyfikowały skład mineralny rozłupek kopru niż zawartości badanych wyróżników prozdrowotnych. Wyłączne stosowanie cynku oraz jego aplikacja wraz z selenem i krzemem nie modyfikowały w istotny sposób parametrów jakościowych nasion kopru. Dolistna aplikacja miedzi w kombinacjach z krzemem i selenem powodowała korzystne zmiany zawartości w nasionach składników mineralnych, a w szczególności związków organicznych. Pod wpływem nawożenia manganem, skład chemiczny rozłupek zmieniał się istotnie dodatnio. Aplikacja selenu w miejsce krzemu powodowała przyrost ilości badanych makroelementów w owocach

Contributor:

Kozera Wojciech. Promotor

Publisher:

Politechnika Bydgoska

Place of publication:

Bydgoszcz

Date:

2023

Resource Type:

rozprawa doktorska

Oryginal identifier:

D 631

Language:

pol ; eng

Relation:

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

Rights Management:

Wszystkie prawa zastrzeżone

Rights Holder:

Zająkała, Monika

License:

Licencja PBŚ

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Original in:

Biblioteka Politechniki Bydgoskiej

×

Citation

Citation style: