brojlery ; brojlers ; mikroelementy ; trace minerals ; jakość mięsa ; meat quality ; wyniki produkcyjne ; performance
Opis:Celem badań było porównanie wpływu zmniejszonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów hydroksy analogu metioniny oraz standardowych poziomów tych pierwiastków w formie nieorganicznej na wyniki produkcyjne uzyskane przez kurczęta brojlery... Na potrzeby niniejszej pracy przeprowadzone zostały 2 doświadczenia. W doświadczeniu 1, badano wpływ obniżonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów w porównaniu do form nieorganicznych, w doświadczeniu 2 użyto tych samych pierwiastków na dwóch poziomach: wysokim i niskim w formach chelatu i nieorganicznej. W obu przypadkach wykorzystano kurczęta Ross 308 ; Streszcz. ang.
Współtwórca:Adamski, Marek. Promotor ; Kuźniacka, Joanna. Promotor pomocniczy
Wydawca:Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Miejsce wydania: Data wydania: Typ zasobu: Format: Identyfikator oryginału: Język: Powiązania:Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Prawa: Właściciel praw: Licencja: Prawa dostępu:Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku
Lokalizacja oryginału: