uprawa malin ; promieniowanie UV-C ; trwałość przechowalnicza
Opis:Celem pracy była ocena skuteczności promieniowania UV-C w przedłużaniu okresu pozbiorczego owoców maliny poprzez zwiększenie ich potencjału antyoksydacyjnego. Ocena wpływu obu czynników opierała się na analizach: zawartości kwasu askorbinowego, dodatkowo zmodyfikowaną do oznaczania roztworów intensywnie zabarwionych, zawartości antocyjanów, związków fenolowych ogółem, kwasu chlorogenowego, pojemności antyoksydacyjnej (FRAP), cukrów prostych, strat świeżej masy oraz oznaczeniu liczebności i przynależności taksonomicznej do rodzaju patogenu ; Streszcz. ang. ; Streszcz. pol.
Współtwórca: Wydawca:Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Miejsce wydania: Data wydania: Typ zasobu: Format: Identyfikator oryginału: Język: Powiązania:Wydział Rolnictwa i Biotechnologii
Prawa: Właściciel praw: Licencja: Prawa dostępu:Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku
Lokalizacja oryginału: