Tytuł:

Uwarunkowania fizjologiczne i środowiskowe zdolności wydojowej i zdrowotności gruczołu mlecznego krów dojonych automatycznie

Autor:

Kuropatwińska, Iwona

Temat i słowa kluczowe:

krowy ; mleko ; dój automatyczny ; wydajność mleczna ; zdolność wydojowa ; cows ; milk ; automatic milking ; milk yield ; milking capacity

Opis:

Celem pracy było zbadanie możliwości kształtowania optymalnego sposobu użytkowania krów pierwiastek i wieloródek dojonych automatycznie na podstawie analizy cech charakteryzujących ich zdolność wydojową, determinowanych wybranymi czynnikami. Badania miały na celu określenie statusu zdrowotnego gruczołu mlecznego krów oraz wpływu wybranych czynników (zdrowotność gruczołu mlecznego, wiek, okres laktacji) na wydajność dobową i cechy zdolności wydojowej krów dojonych automatycznie; analizę wydajności mlecznej poszczególnych ćwiartek gruczołu mlecznego krów dojonych automatycznie, z uwzględnieniem numeru laktacji, okresu laktacji i pory roku, jak również określenie w obrębie wyżej wymienionych czynników udziału poszczególnych ćwiartek (przednich i tylnych, lewych i prawych) w produkcji mleka ogółem w czasie pojedynczego doju

Współtwórca:

Bogucki, Mariusz. Promotor

Wydawca:

Politechnika Bydgoska

Miejsce wydania:

Bydgoszcz

Data wydania:

2024

Typ zasobu:

rozprawa doktorska

Język:

pol ; eng

Powiązania:

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

Właściciel praw:

Kuropatwińska, Iwona

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

×

Cytowanie

Styl cytowania: