brojlery ; brojlers ; mikroelementy ; trace minerals ; jakość mięsa ; meat quality ; wyniki produkcyjne ; performance
Description:Celem badań było porównanie wpływu zmniejszonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów hydroksy analogu metioniny oraz standardowych poziomów tych pierwiastków w formie nieorganicznej na wyniki produkcyjne uzyskane przez kurczęta brojlery... Na potrzeby niniejszej pracy przeprowadzone zostały 2 doświadczenia. W doświadczeniu 1, badano wpływ obniżonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów w porównaniu do form nieorganicznych, w doświadczeniu 2 użyto tych samych pierwiastków na dwóch poziomach: wysokim i niskim w formach chelatu i nieorganicznej. W obu przypadkach wykorzystano kurczęta Ross 308 ; Streszcz. ang.
Contributor:Adamski, Marek. Promotor ; Kuźniacka, Joanna. Promotor pomocniczy
Publisher:Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Place of publication: Date: Resource Type: Format: Oryginal identifier: Language: Relation:Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Rights Management: Rights Holder: License: Access Rights:Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku
Original in: