Title:

Wpływ chelatów Zn, Cu i Mn hydroksy analogu metioniny na wyniki produkcyjne i jakość mięsa kurcząt brojlerów

Creator:

Budnik, Stanisław

Subject and Keywords:

brojlery ; brojlers ; mikroelementy ; trace minerals ; jakość mięsa ; meat quality ; wyniki produkcyjne ; performance

Description:

Celem badań było porównanie wpływu zmniejszonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów hydroksy analogu metioniny oraz standardowych poziomów tych pierwiastków w formie nieorganicznej na wyniki produkcyjne uzyskane przez kurczęta brojlery... Na potrzeby niniejszej pracy przeprowadzone zostały 2 doświadczenia. W doświadczeniu 1, badano wpływ obniżonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów w porównaniu do form nieorganicznych, w doświadczeniu 2 użyto tych samych pierwiastków na dwóch poziomach: wysokim i niskim w formach chelatu i nieorganicznej. W obu przypadkach wykorzystano kurczęta Ross 308 ; Streszcz. ang.

Contributor:

Adamski, Marek. Promotor ; Kuźniacka, Joanna. Promotor pomocniczy

Publisher:

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Place of publication:

Bydgoszcz

Date:

2017

Resource Type:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Oryginal identifier:

D 538

Language:

pol ; eng

Relation:

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

Rights Management:

Wszystkie prawa zastrzeżone

Rights Holder:

Budnik, Stanisław

License:

Licencja UTP

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Original in:

Biblioteka Politechniki Bydgoskiej

×

Citation

Citation style: