Tytuł:

Wpływ chelatów Zn, Cu i Mn hydroksy analogu metioniny na wyniki produkcyjne i jakość mięsa kurcząt brojlerów

Autor:

Budnik, Stanisław

Temat i słowa kluczowe:

brojlery ; brojlers ; mikroelementy ; trace minerals ; jakość mięsa ; meat quality ; wyniki produkcyjne ; performance

Opis:

Celem badań było porównanie wpływu zmniejszonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów hydroksy analogu metioniny oraz standardowych poziomów tych pierwiastków w formie nieorganicznej na wyniki produkcyjne uzyskane przez kurczęta brojlery... Na potrzeby niniejszej pracy przeprowadzone zostały 2 doświadczenia. W doświadczeniu 1, badano wpływ obniżonych poziomów Zn, Cu i Mn w formie chelatów w porównaniu do form nieorganicznych, w doświadczeniu 2 użyto tych samych pierwiastków na dwóch poziomach: wysokim i niskim w formach chelatu i nieorganicznej. W obu przypadkach wykorzystano kurczęta Ross 308 ; Streszcz. ang.

Współtwórca:

Adamski, Marek. Promotor ; Kuźniacka, Joanna. Promotor pomocniczy

Wydawca:

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Miejsce wydania:

Bydgoszcz

Data wydania:

2017

Typ zasobu:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Identyfikator oryginału:

D 538

Język:

pol ; eng

Powiązania:

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone

Właściciel praw:

Budnik, Stanisław

Licencja:

Licencja UTP

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Główna Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy

×

Cytowanie

Styl cytowania: