uprawa malin ; promieniowanie UV-C ; trwałość przechowalnicza
Description:Celem pracy była ocena skuteczności promieniowania UV-C w przedłużaniu okresu pozbiorczego owoców maliny poprzez zwiększenie ich potencjału antyoksydacyjnego. Ocena wpływu obu czynników opierała się na analizach: zawartości kwasu askorbinowego, dodatkowo zmodyfikowaną do oznaczania roztworów intensywnie zabarwionych, zawartości antocyjanów, związków fenolowych ogółem, kwasu chlorogenowego, pojemności antyoksydacyjnej (FRAP), cukrów prostych, strat świeżej masy oraz oznaczeniu liczebności i przynależności taksonomicznej do rodzaju patogenu ; Streszcz. ang. ; Streszcz. pol.
Contributor: Publisher:Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Place of publication: Date: Resource Type: Format: Oryginal identifier: Language: Relation:Wydział Rolnictwa i Biotechnologii
Rights Management: Rights Holder: License: Access Rights:Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku
Original in: