Tytuł:

Ocena jakości mięsa świń rasy polskiej białej zwisłouchej oraz Pietrain, złotnickiej pstrej i ich mieszańców z uwzględnieniem występowania genu wrażliwości na stres (RYR1T)

Autor:

Bocian, Maria Anna

Temat i słowa kluczowe:

świnie ; świnia biała zwisłoucha ; świnia Pietrain ; świnia złotnicka pstra ; mieszańce zwierząt ; jakość mięsa ; jakość mięsa świń ; genotyp RYR1 ; wrażliwość na stres

Opis:

Analizie poddano: podstawowe cechy tuczne i rzeźne, szczegółową ocenę cech jakości mięsa, częstość występowania wady mięsa PSE, rozkład genotypów RYR1 w obrębie każdej z grup świń, charakterystykę jakości mięsa w odniesieniu do genotypu RYR1. Wyniki badań opracowano statystycznie przy zastosowaniu programu komputerowego STATISTICA. W pracy omówiono szczegółowo właściwości tuczne i rzeźne poszczególnych grup świń oraz oddziaływanie genu RYR1T na kształtowanie się tych cech

Współtwórca:

Kapelański, Wojciech. Promotor

Wydawca:

[Nakł.aut.]

Miejsce wydania:

Bydgoszcz

Data wydania:

1999

Typ zasobu:

rozprawa doktorska

Format:

image/x.djvu

Identyfikator oryginału:

D 340

Język:

pol

Powiązania:

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone

Właściciel praw:

Bocian, Maria Anna

Licencja:

Licencja UTP

Prawa dostępu:

Dostęp wyłącznie w sieci lokalnej Biblioteki Głównej Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego

Digitalizacja:

Biblioteka Główna Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Politechniki Bydgoskiej

Ta publikacja jest chroniona prawem autorskim. Dostęp do jej cyfrowej wersji jest możliwy z określonej puli adresów ip.
×

Cytowanie

Styl cytowania: